Pokud vás upoutalo pečení domácích rohlíků a chleba, ani dnes neobejdete na sucho. Nahlédneme do zákulisí přípravy sladkého pečiva a vrhneme se na briošky, mazance a makovky. Recepturu jsme zjednodušili natolik, abyste sklidili úspěch při každém pečení.
Pokud vás upoutalo pečení domácích rohlíků, chleba nebo minipizzy, ani dnes neobejdete na sucho. Nahlédneme do zákulisí přípravy sladkého pečiva a vrhneme se na briošky, mazance a makovky. Recepturu jsme zjednodušili natolik, abyste sklidili úspěch při každém pečení.
Rozpis surovin je opět nenáročný a okresali jsme ho na nutné minimum. Jelikož jsme vynechali pekárenský slad, potřebovat budete 800 gramů hladké mouky, 5 gramů soli, 120 gramů cukru, 100 gramů pekárenského smetolu, 30 gramů droždí, 1 vajíčko a 300 mililitrů vody. Drobenka je pouze na vás – klasikou je mák a sezam.
Jak připravit těsto na briošky?
Chcete-li se pustit do ručního hnětení, myslete na přípravu předem. Chvíli potrvá než tuk změkne a bude jej možné nastrouhat do těsta, aby se stal jeho součástí. Těsto musí být po uhnětení jemné, nelepivé avšak o poznání vláčnější než u rohlíků.
Pokud patříte mezi ty, co mají doma pekárnu na chléb, nebo kuchyňský robot, využijte pro přípravu těsta techniku. Hravě si poradí se všemi surovinami, aniž byste museli plýtvat svůj drahocenný čas. My jsme při přípravě těsta strávili přibližně 3 minuty, než jsme se pustili do fáze kynutí.
Nepřehlédněte však to nejdůležitější. Pět gramů soli není špetka, ale téměř po okraj zarovnaná polévková lžíce. Chcete-li připravit sladké pečivo tak, jak se patří, nepodceňujte ji. Nechcete přece péct koláč.
Bez kynutí to nejde
Aby bylo pečivo lehké, vzdušné a typicky pěnové, důležité je, aby se kvasinky v cestě aktivovaly na plné obrátky. Se štědrou dávkou cukru to není problém, a v zimním období nabízejí radiátory dostatek tepla. Pokud vám však tepelné podmínky nepřejí, pro urychlení kynutí můžete použít elektrickou troubu.
Tvarujeme a zdobíme
Nemusíte mít šikovné ruce k tomu, abyste připravili mazance. Těsto rozdělíte na 16 částí, z každé vytvarujete bochník a nakrojíte ho dvěma příčnými řezy špičkou nože. Zdobit nemusíte, přilepšit si můžete rozinkami v cestě. Nezapomeňte potřít vyšlehaným vajíčkem.
Briošky nejsou nic jiného, než uzlíky, které krásně nakysely. Každou část těsta vytvarujte na paliček a uvažte na něm uzel. Ještě předtím, než je dáte kynout, potřete vyšlehaným vejcem a posypte sezamem.
Makovky vytvarujete stejně jako domácí rohlíky. I tentokrát patří navrch vajíčko a maková drobenka.
Kynutí a pečení
Připravené těsto je třeba nechat nakynout na plechu, dokud neznásobí svůj objem. Potom se můžete pustit do pečení. Pokud si vaše trouba s 240 °C teplotou neporadí, 230 ° bude také dost. Pečivo je hotové, pokud se zbarví do tmavohněda.