Vysoký cholesterol, podobně jako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak je velmi záludný.
Zvýšený cholesterol nebolí a v mladším věku se ani nijak neprojevuje. Dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu v krvi však může způsobit vážné zdravotní problémy.
Cholesterol se usazuje na stěnách cév a snižuje jejich průchodnost. Vysoká hladina cholesterolu je příčinou aterosklerózy neboli kornatění tepen.
Výsledkem jsou závažné zdravotní komplikace: srdeční infarkt, mozková porážka, nedokrvení dolních končetin, postižení ledvin, poruchy erekce u mužů.
„Slováci nejčastěji umírají na srdečně-cévní onemocnění. Trend je sice klesající, avšak je méně klesající ve srovnání s okolními zeměmi. Problémem je, že rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění nebolí a nemají příznaky, a tak je lidé ignorují.
Znepokojující je, že až devět z deseti Slováků má minimálně jeden rizikový faktor pro vznik nějakého kardiovaskulárního onemocnění,“ říká Ivan Majerčák, kardiolog a obezitolog.
Lékař upozorňuje, že na základě výzkumů je prokázáno, že ateroskleróza, která je zapříčiněna i zvýšeným cholesterolem, začíná již v mladém věku. Existuje spousta důkazů, které hovoří o vztahu mezi hladinou cholesterolu a rozvojem srdečně-cévních či mozkově-cévních komplikací.
Proto je třeba hladinu cholesterolu důsledně kontrolovat, snažit se ji snížit změnou životního stylu a pohybovou aktivitou. Pokud se to nedaří, je třeba nasadit farmakologickou léčbu.
Slovenská asociace aterosklerózy předpokládá, že minimálně jedna třetina obyvatelstva v ČR má zvýšené hladiny cholesterolu. Velmi znepokojující je fakt, že více než 80 procent lidí, kteří patří do vysoce rizikových skupin populace – hypertonici, diabetici nebo překonali srdečně-cévní příhodu, nedosahuje normální hodnoty cholesterolu.
Normální hodnoty cholesterolu má tedy méně než jedna pětina této rizikové populace.
Ideální hodnoty cholesterolu z vyšetření krve by měly být:
Celkový cholesterol: pod 5,0 (nad 6,2 vysoké riziko); u dětí: pod 4,4 (nad 5,5 vysoké riziko)
HDL cholesterol: u mužů nad 1,0 (pod 0,9 vysoké riziko); u žen nad 1,2,
u dětí: nad 1 (pod 0,9 vysoké riziko)
LDL cholesterol: pod 3,0 (nad 4,1 vysoké riziko); u dětí: pod 2,6 (nad 3,1 vysoké riziko)
Když vyhrává špatný cholesterol
Cholesterol je tuková látka, která se nachází v buňkách a krvi. V těle ji mají všichni savci, rostlinám tato látka chybí. Bez cholesterolu však lidské tělo nemůže fungovat, potřebuje jej každá buňka pro svůj normální chod.
Je součástí žlučových kyselin nezbytných pro vstřebávání tuků ve střevě a výchozí látkou vitamínu D.
Pokud dostatečné množství cholesterolu neobsahuje strava, produkuje tuto látku v potřebném množství játra. Játra mohou vytvářet až 80 procent celkového cholesterolu v těle. V organismu se nachází přibližně 140 gramů cholesterolu, přičemž přes 90 procent je přítomno v buněčných membránách.
Za vznik aterosklerózy odpovídá jen asi pět procent cholesterolu, který cirkuluje v krevní plazmě, což je jedna ze složek krve. Dobrý cholesterol se označuje zkratkou HDL, „špatný“ zase LDL.
K jeho zvyšování přispívá kromě zvýšeného příjmu nasycených tuků v potravě i nedostatečný pohyb, přibývání na váze a kouření. Jeho hladina by měla být do 3,0 mmol/l. Pokud je tato hranice překročena a hladina HDL cholesterolu je nedostatečná, vzniká dyslipidemie. Je to porucha metabolismu cholesterolu, konkrétně jde o zvýšenou hladinu LDL „špatného cholesterolu“ a nízkou hladinu „dobrého“ ochranného HDL cholesterolu.
Důležité však je, že změny hladin cholesterolu mají vliv na kardiovaskulární riziko člověka. Jeho zvýšená hladina se dá zjistit v rámci preventivních prohlídek.
Právo na preventivní prohlídku má každý občan v ČR starší 18 let, jednou za dva roky nebo jednou ročně, je-li evidovaným dárcem krve, dárcem orgánů nebo tkání.
Jak si hlídat hladinu
Uchylovat se k lékům nemusí být prvním krokem, který uděláte v boji proti cholesterolu.
Za nefarmakologická opatření se považuje dieta, fyzická aktivita, relax, nekouření a omezení konzumace alkoholu.
Dieta a fyzická aktivita však dokáží snížit hladinu cholesterolu maximálně o 10 procent.
„Doplňkem v prevenci zvyšování hladiny cholesterolu mohou být nutraceutika, o kterých se mluví jako o „zdravých funkčních potravinách“. Jedná se o doplněk výživy obsahující bioaktivní složky izolované z potravin, které jsou zpracovány ve farmaceutické kvalitě. Zároveň jde o doplněk, který zlepšuje zdravotní stav v dávkách přesahujících dávky získané z běžné potravy,“ říká farmaceutka a klinická farmakoložka Andrea Gažová.