spot_img

ذات صلة

جمع

Špaček: zpěvák našich měst

Špaček, pták známý svým lesklým černým peřím a pestrým...

Pánský striptýz jako dárek pro nevěstu

Existuje mnoho společností, které se specializují na organizování rozluček...

Svaly sluší i ženám. Jak je získat zdravě

Už dávno víme, že se nemusíme při pohledu na...

Boj o správnou zdravotní péči. Na co se připravit při porodu

Pokud ženu čeká první porod, snadno si najde informace...

Kolik cukru bychom měli sníst denně a jak omezit jeho spotřebu

Spotřeba cukru má stoupající tendenci. Zatímco před dvěma sty...

Kolik cukru bychom měli sníst denně a jak omezit jeho spotřebu

Spotřeba cukru má stoupající tendenci. Zatímco před dvěma sty lety člověk zkonzumoval asi jen 8 kilo cukru ročně, v současnosti sníme zhruba 50 až 60 kilo ročně. Toto obrovské číslo samozřejmě není způsobeno pouze slazením kávy a pečením koláčů.

Důvod této nadměrné spotřeby je ten, že mnohé průmyslově zpracované potraviny obsahují cukr ve velkých objemech a potravinářský průmysl cukr přidává i do potravin, ve kterých byste jej neočekávali.

Věda dnes již poskytuje množství přesvědčivých důkazů o zdravotních rizicích, které jídlo cukrů způsobuje.

Patří sem kardiovaskulární onemocnění, inzulínová rezistence, zvýšené riziko vzniku diabetu druhého typu, riziko rakoviny tlustého střeva, poškození jater, metabolický syndrom, obezita či vznik zubních kazů.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že k tomu, aby člověk snížil možná rizika, by v denní dávce kalorií neměl podíl energie z volných cukrů překročit deset procent. To u průměrného dospělého člověka představuje asi 50 gramů cukru.

Omezovat příjem cukru lze uvážlivou volbou potravin, ale i osvojením si několika praktických zásad.

spot_imgspot_img