spot_img

ذات صلة

جمع

Svaly sluší i ženám. Jak je získat zdravě

Už dávno víme, že se nemusíme při pohledu na...

Boj o správnou zdravotní péči. Na co se připravit při porodu

Pokud ženu čeká první porod, snadno si najde informace...

Kolik cukru bychom měli sníst denně a jak omezit jeho spotřebu

Spotřeba cukru má stoupající tendenci. Zatímco před dvěma sty...

Když má srdce skutečný problém, nebolí to, ale konec může být tragický

Vysoký cholesterol, podobně jako vysoká hladina cukru v krvi...

Upečte si s námi briošky, mazance a makovky

Pokud vás upoutalo pečení domácích rohlíků a chleba, ani...

Tipy na pár jednoduchých dobrot z lásky

Na důkaz lásky není třeba vařit tříchodové menu ani péct dvoupatrový dort. Úplně postačí, když svého milého či milou překvapíte chutnou maličkostí.

Palačinky s čokoládovou pěnou a chilli
suroviny na 2 porce
250 ml mléka
100 g hladké mouky
20 g másla na pečení
1 vejce
špetka soli

Čokoládová pěna:
200 g čokolády se 70% kakaa
50 g mletého zázvoru
150 ml smetany ke šlehání
1 chilli paprička, čerstvá sůl

Vejce rozmícháme v mléce, přisolíme, za stálého šlehání přisypeme mouku a vymícháme hladké, tekuté těsto. Rozehřátou pánev potřeme rozpuštěným máslem, naběračkou naléváme těsto a vytvoříme silnější palačinky.

Pokud palačinka na povrchu oschne, otočíme ji a upečeme z druhé strany. Necháme vychladnout. Vykrajovací formičkou nebo nůžkami vystřihneme několik srdíček, na které pak navrstvíme čokoládovou pěnu.

Čokoládová pěna: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme trochu chilli papričky, nakrájené na co nejtenčí nudličky, a lžíci na kostičky nakrájeného zázvoru; necháme vychladnout.

Vyšleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do vychladlé čokolády. Čokoládovou pěnu naneseme na palačinková srdíčka a ozdobíme proužky čerstvé chilli papričky a kandovaného zázvoru. Podáváme vychlazené.

Vařené brambory s kaviárem
suroviny na 2 porce

500 g brambor
200 g sýra Lučina
1 sklenka červeného kaviáru
1 sklenice černého kaviáru
1 citron nebo limetka
několik větviček kopru
sůl

Brambory dobře omyjeme a dáme vařit ve slupce. Vychlazené je nakrájíme na centimetrové plátky.

Plátky potřeme přírodním sýrem (např. Lučinou) a ozdobíme kaviárem (obrazec můžeme nejprve nožem lehce vyrýt do sýra, a poté jej vyplnit patřičnou barvou kaviáru).

Limetku nebo citron dobře omyjeme v horké vodě, nakrájíme na trojúhelníky a ty rozmístíme na kaviár. Kopr opláchneme a použijeme na ozdobení.

Celerový salát suroviny
na 2 porce
100 ml majonézy
100 ml zakysané smetany
4 celerové stopky
1/2 bulvy celeru
1 citron
několik listů salátu (endivie, ledového nebo hlávkového)
pár ořechů
špetka šafránu
sůl

Bulvu celeru oloupeme, omyjeme a na 10 minut vložíme do vroucí, osolené a citronem ochucené vody. Potom ho dáme do studené vody a vychladlý nakrájíme na kostičky.

Celerové stopky a listy salátu omyjeme a usušíme. Celer nakrájíme na šikmé kousky. Listy salátu vyložíme stěny sklenice.

Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a rozdrceným šafránem, rozpuštěným v kapce vody. Přidáme oba druhy celeru a vše lehce promícháme. Podle chuti přisolíme a směsí naplníme sklenice.

Podáváme vychlazené, ozdobené ořechy.

Ztracená vajíčka s avokádem
suroviny na 2 porce
2 vejce
1 avokádo
1 červená paprika
1 stroužek česneku
1 lžička olivového oleje
3 lžíce octa
sůl

Do malého hrnce nalijeme 1/4 vody a 3 lžíce octa, přivedeme téměř k varu (ze dna by se měly tvořit malé bublinky). Vejce opatrně rozbijeme do hrnků a necháme je sklouznout do vody těsně u hladiny.

V mírně šumící vodě je necháme 1 minutu, poté hrnec sundáme z ohně a vejce necháme 10 minut dojít. Vyjmeme a položíme je na papírový ubrousek, který odsaje vodu.

Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Papriku omyjeme, usušíme, rozřízneme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky.

Avokádo omyjeme, usušíme a podél rozřízneme. Dlaněmi otočíme avokádem v protisměru, plod tak rozpůlíme. Vybereme pecku. Lžící obejdeme dužinu pod slupkou, vydlabeme ji a nakrájíme na kostičky.

Na pánvi zahřejeme olej, přidáme česnek, lehce ho osmahneme, přidáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minuty opečeme. Podáváme s vejcem a pečivem.

Slaný koláč s rajčaty
suroviny na 2 porce
500 g rajčat
1 balení hotového listového těsta
1 vejce (k potření těsta)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
1 chilli paprička, čerstvá
1 stroužek česneku
sůl

Listové těsto vyválíme na plát tlustý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdce. Ze zbytků těsta nakrájíme asi centimetrové proužky na jeho olemování.

Srdce potřeme rozšlehaným vejcem, okraje naplocho olemujeme proužky těsta a poté je potřeme vejcem. Koláč dáme na 10 minut zapéct do předehřáté trouby.

Na pánvi rozehřejeme olej, necháme v něm zpěnit drobně posekaný česnek, přidáme cukr, semínek zbavenou a drobně nakrájenou papričku.

Do pánve vložíme půlky rajčat, řeznou stranou dolů. Zlehka je opečeme, přesuneme na předpečený korpus a spolu pečeme ještě 10 – 15 minut dozlatova.

spot_imgspot_img