Na důkaz lásky není třeba vařit tříchodové menu ani péct dvoupatrový dort. Úplně postačí, když svého milého či milou překvapíte chutnou maličkostí.
Palačinky s čokoládovou pěnou a chilli
suroviny na 2 porce
250 ml mléka
100 g hladké mouky
20 g másla na pečení
1 vejce
špetka soli
Čokoládová pěna:
200 g čokolády se 70% kakaa
50 g mletého zázvoru
150 ml smetany ke šlehání
1 chilli paprička, čerstvá sůl
Vejce rozmícháme v mléce, přisolíme, za stálého šlehání přisypeme mouku a vymícháme hladké, tekuté těsto. Rozehřátou pánev potřeme rozpuštěným máslem, naběračkou naléváme těsto a vytvoříme silnější palačinky.
Pokud palačinka na povrchu oschne, otočíme ji a upečeme z druhé strany. Necháme vychladnout. Vykrajovací formičkou nebo nůžkami vystřihneme několik srdíček, na které pak navrstvíme čokoládovou pěnu.
Čokoládová pěna: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme trochu chilli papričky, nakrájené na co nejtenčí nudličky, a lžíci na kostičky nakrájeného zázvoru; necháme vychladnout.
Vyšleháme tuhou šlehačku a lehce ji vmícháme do vychladlé čokolády. Čokoládovou pěnu naneseme na palačinková srdíčka a ozdobíme proužky čerstvé chilli papričky a kandovaného zázvoru. Podáváme vychlazené.
Vařené brambory s kaviárem
suroviny na 2 porce
500 g brambor
200 g sýra Lučina
1 sklenka červeného kaviáru
1 sklenice černého kaviáru
1 citron nebo limetka
několik větviček kopru
sůl
Brambory dobře omyjeme a dáme vařit ve slupce. Vychlazené je nakrájíme na centimetrové plátky.
Plátky potřeme přírodním sýrem (např. Lučinou) a ozdobíme kaviárem (obrazec můžeme nejprve nožem lehce vyrýt do sýra, a poté jej vyplnit patřičnou barvou kaviáru).
Limetku nebo citron dobře omyjeme v horké vodě, nakrájíme na trojúhelníky a ty rozmístíme na kaviár. Kopr opláchneme a použijeme na ozdobení.
Celerový salát suroviny
na 2 porce
100 ml majonézy
100 ml zakysané smetany
4 celerové stopky
1/2 bulvy celeru
1 citron
několik listů salátu (endivie, ledového nebo hlávkového)
pár ořechů
špetka šafránu
sůl
Bulvu celeru oloupeme, omyjeme a na 10 minut vložíme do vroucí, osolené a citronem ochucené vody. Potom ho dáme do studené vody a vychladlý nakrájíme na kostičky.
Celerové stopky a listy salátu omyjeme a usušíme. Celer nakrájíme na šikmé kousky. Listy salátu vyložíme stěny sklenice.
Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a rozdrceným šafránem, rozpuštěným v kapce vody. Přidáme oba druhy celeru a vše lehce promícháme. Podle chuti přisolíme a směsí naplníme sklenice.
Podáváme vychlazené, ozdobené ořechy.
Ztracená vajíčka s avokádem
suroviny na 2 porce
2 vejce
1 avokádo
1 červená paprika
1 stroužek česneku
1 lžička olivového oleje
3 lžíce octa
sůl
Do malého hrnce nalijeme 1/4 vody a 3 lžíce octa, přivedeme téměř k varu (ze dna by se měly tvořit malé bublinky). Vejce opatrně rozbijeme do hrnků a necháme je sklouznout do vody těsně u hladiny.
V mírně šumící vodě je necháme 1 minutu, poté hrnec sundáme z ohně a vejce necháme 10 minut dojít. Vyjmeme a položíme je na papírový ubrousek, který odsaje vodu.
Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Papriku omyjeme, usušíme, rozřízneme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky.
Avokádo omyjeme, usušíme a podél rozřízneme. Dlaněmi otočíme avokádem v protisměru, plod tak rozpůlíme. Vybereme pecku. Lžící obejdeme dužinu pod slupkou, vydlabeme ji a nakrájíme na kostičky.
Na pánvi zahřejeme olej, přidáme česnek, lehce ho osmahneme, přidáme papriku a avokádo, osolíme a asi 2 minuty opečeme. Podáváme s vejcem a pečivem.
Slaný koláč s rajčaty
suroviny na 2 porce
500 g rajčat
1 balení hotového listového těsta
1 vejce (k potření těsta)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
1 chilli paprička, čerstvá
1 stroužek česneku
sůl
Listové těsto vyválíme na plát tlustý 0,5 cm a vykrojíme ho do tvaru srdce. Ze zbytků těsta nakrájíme asi centimetrové proužky na jeho olemování.
Srdce potřeme rozšlehaným vejcem, okraje naplocho olemujeme proužky těsta a poté je potřeme vejcem. Koláč dáme na 10 minut zapéct do předehřáté trouby.
Na pánvi rozehřejeme olej, necháme v něm zpěnit drobně posekaný česnek, přidáme cukr, semínek zbavenou a drobně nakrájenou papričku.
Do pánve vložíme půlky rajčat, řeznou stranou dolů. Zlehka je opečeme, přesuneme na předpečený korpus a spolu pečeme ještě 10 – 15 minut dozlatova.