Spotřeba cukru má stoupající tendenci. Zatímco před dvěma sty lety člověk zkonzumoval asi jen 8 kilo cukru ročně, v současnosti sníme zhruba 50 až 60 kilo ročně. Toto obrovské číslo samozřejmě není způsobeno pouze slazením kávy a pečením koláčů.
Důvod této nadměrné spotřeby je ten, že mnohé průmyslově zpracované potraviny obsahují cukr ve velkých objemech a potravinářský průmysl cukr přidává i do potravin, ve kterých byste jej neočekávali.
Věda dnes již poskytuje množství přesvědčivých důkazů o zdravotních rizicích, které jídlo cukrů způsobuje.
Patří sem kardiovaskulární onemocnění, inzulínová rezistence, zvýšené riziko vzniku diabetu druhého typu, riziko rakoviny tlustého střeva, poškození jater, metabolický syndrom, obezita či vznik zubních kazů.
Světová zdravotnická organizace uvádí, že k tomu, aby člověk snížil možná rizika, by v denní dávce kalorií neměl podíl energie z volných cukrů překročit deset procent. To u průměrného dospělého člověka představuje asi 50 gramů cukru.
Omezovat příjem cukru lze uvážlivou volbou potravin, ale i osvojením si několika praktických zásad.