spot_img

ذات صلة

جمع

Svaly sluší i ženám. Jak je získat zdravě

Už dávno víme, že se nemusíme při pohledu na...

Boj o správnou zdravotní péči. Na co se připravit při porodu

Pokud ženu čeká první porod, snadno si najde informace...

Kolik cukru bychom měli sníst denně a jak omezit jeho spotřebu

Spotřeba cukru má stoupající tendenci. Zatímco před dvěma sty...

Když má srdce skutečný problém, nebolí to, ale konec může být tragický

Vysoký cholesterol, podobně jako vysoká hladina cukru v krvi...

Upečte si s námi briošky, mazance a makovky

Pokud vás upoutalo pečení domácích rohlíků a chleba, ani...

Jak uvařit oběd z ničeho

Na chutné jídlo není třeba vždy mnoho surovin. Naše tipy vás přesvědčí, že iz mála můžete vykouzlit speciality, při kterých nikdo nezná, jak jsou jednoduché na přípravu.

Nevěříte? Naše tipy vás přesvědčí, že iz mála můžete vykouzlit speciality, při kterých nikdo nezná, jak jsou jednoduché na přípravu.

Chlebová polévka
suroviny na 4 porce
1 l zeleninového vývaru z kostky
4 plátky toastového chleba
60 g nastrouhaného parmazánu
4 čerstvé syrové žloutky
1 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř

Nejprve si připravíme vývar. Může být z kostky nebo ten, který jsme nedávno uvařili, dali zmrazit – a teď jako bychom ho našli. Plátky chleba nasucho opečeme nebo ugrilujeme a položíme na dno polévkových misek či hlubokých talířů. Nasypeme na ně dvě třetiny nastrouhaného sýra, na sýr pomocí lžíce položíme syrové žloutky, podle chuti osolíme, opepříme a posypeme zbytky sýra. Do každé misky, po straně, opatrně přilijeme horký vývar a ihned podáváme.

Tip: Žloutky můžeme vlít rovnou do vroucí polévky a rozšlehat je vidličkou na zářivé žluté nitky. Pěstujeme-li na zahrádce či v květináči pažitku, nasekáme ji a na závěr přidáme do polévky.

Špagety uhlířský
suroviny na 4 porce
180 g anglické slaniny
4 stroužky česneku
3 větší vejce
500 g špaget
50 g nastrouhaného parmazánu + trochu sýra na posypání, může být parmazán nebo ementál
sůl, čerstvý mletý pepř

Špagety uvaříme podle návodu na obalu, aby zůstaly tvrdé na skus (al dente). Stroužky česneku trochu stlačíme plochou stranou nože, tak se uvolní aromatické silice.

V pánvi necháme na mírném ohni rozpustit na malé kousky nakrájenou slaninu, poté v ní lehce opečeme celé stroužky česneku dozlatova. Do pravých špaget carbonara se přidává jen žloutek, klidně však můžeme použít i celá vejce. Rozbijeme je do misky, přisypeme nastrouhaný parmazán, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme.

Uvařené těstoviny scedíme, vrátíme zpět do hrnce (mimo ohně), přisypeme rozpuštěnou slaninu s česnekem a promícháme. Do horkých těstovin důkladně vmícháme směs ze žloutků nebo celých vajec a sýra, aby se v ní špagety obalily. Vajíčka se v nich ohřejí, ale nesrazí. Před podáváním jídlo ještě posypeme trochou parmazánu.

Tip: Pokud se nám budou zdát špagety příliš suché, přilijeme k nim 1 nebo 2 lžíce vody, ve které se vařily. Pokrm bude krémovější.

Salát s kuskusem, rajčaty a nivou
suroviny na 4 porce
250 g kuskusu
12 cherry rajčat nakrájených na kolečka
100 g sýra s modrou plísní
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy l sůl

Kuskus připravíme podle návodu (k zabarvení můžeme přidat do vody 1/2 lžičky kurkumy nebo kari), přesuneme do mísy na salát a necháme trochu vychladnout. V malé sklenici s víkem dobře protřepeme olej s citrónovou šťávou a špetkou soli. Ke kuskusu přidáme sýr nakrájený na kousky, plátky rajčat, zálivku a vše dobře promícháme.

Omeleta se šunkou a paprikami
8 vajec
100 ml 12% smetany
200 g šunky
3 různobarevné papriky nakrájené na kostičky
2 lžíce oleje
sůl

Vajíčka rozšleháme v míse se smetanou a solí. Na pánvi zahřejeme 1 lžíci oleje, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a lehce ji osmahneme, poté ji přendáme na talíř a necháme v teple. Do druhé pánve nalijeme druhou lžíci oleje, osmahneme na něm na kousky nakrájené papriky, do pánve dáme zpět šunku, zamícháme a zalijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou. Pečeme na mírném ohni. Když je povrch omelety pevný, obrátíme ji a opečeme iz druhé strany. Jídlo podáváme horké, nakrájené na dílky, nebo studené, nakrájené na kostičky jako předkrm.

Kuře po baskicky
suroviny na 4 porce
1 kg vykostěného kuřecího masa nakrájeného na kousky
3 lžíce olivového oleje
350 g malých rajčat
100 ml suchého bílého vína
1 lžíci lístků oregana
sůl

Na pánvi zahřejeme olej a opečeme v něm kousky kuřete ze všech stran dozlatova. Osolíme. Přidáme rajčata, podlijeme je vínem a dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Hotové kousky kuřete položíme do mísy. Omáčku necháme trochu vyvařit a poté ji nalijeme na maso. Nakonec vše posypeme lístky oregana.

Rizoto s čerstvými hřiby
suroviny na 4 porce
50 g másla
2 šalotky nebo malé cibule
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru (může být z kostky)
500 g čerstvých hřibů (můžeme nahradit sušenými nebo mraženými houbami)
300 g kulatozrnné rýže na rizoto
sůl

Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a pomalu v něm osmahneme nasekanou cibuli. Dáváme přitom pozor, aby nám nezhnědla. Za stálého míchání přisypeme rýži a smažíme ji na mírném ohni tak dlouho, dokud se zrnka neobalí tukem. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené houby, lehce je osmahneme, zalijeme naběračkou horkým vývarem a zmírníme plamen.

Pokračujeme v míchání, dokud se tekutina nevypaří. Přilijeme další naběračku vývaru. Postup opakujeme tak dlouho, dokud spotřebujeme veškerý vývar. Udržujeme ho stále horký, abychom nesnižovali teplotu rizota. Nezapomínáme průběžně míchat! Trvá to asi 15 minut.

Rýži ochutnáme – měla by být al dente, zrnka se nesmí lepit. Pokud se nám zdá příliš tvrdá, přilijeme ještě trochu horké vody. Hotové rizoto odstavíme z ohně, přimícháme lžičku másla, osolíme, opepříme a necháme 1 – 2 minuty stát.

spot_imgspot_img